Kalliolle kukkulalle, vai ehkä johonkin tasamaalle?

Keskiviikko 23.8.2017 klo 22:24 - Tiia Karpin


Olen aloittanut uuden hankkeen, projektin. Kyseessä ei ole mikään ihan pikkujuttu, koska siitä on tulossa koti minulle ja perheelleni. Ajattelin kirjoittaa projektistamme blogin, koska moni haaveilee oman talon rakentamisesta, mutta ei sitä koskaan tee syystä tai toisesta. Raha ei varmaankaan ole se mitättömin syy. Kokoan näihin tuleviin kirjoituksiin ajatuksia, ideoita ja tärkeimpiä vaiheita rakennusprojektimme varrelta. Jos tästä on jollekin hyötyä, niin hyvä, mutta jos sinusta on hauskaa seurata projektimme etenemistä, vielä parempi. Tervetuloa talkoisiin eli ainakin henkisesti elämään hengessä mukana!

En kirjoita tähän rahoituksen tärkeydestä, koska jokainen hoitaa sen ja omalle kukkarolle sopivalla tavalla. Ensin pitäisi löytää tontti, eikö niin? Oikeastaan ei. Ensin täytyy miettiä, että millaisen talon haluaa rakentaa: montako kerrosta, huonetta, mistä materiaalista jne… Nimittäin tontista riippuu mitä siihen voi rakentaa. Tonteilla on tehokkuusluku esim. 0,15 tai 0,2, jolla kerrotaan tontin pinta-ala. Tulo kertoo, kuinka monta neliötä saat rakentaa eli mikä on tonttisi rakennusoikeus. Kannattaa myös lukea kyseisen alueen asemakaavamääräykset, jotka ilmaisevat millaisen talon tuohon kortteliin saa rakentaa. Kaava määrää asuinrakennuksen kerrosluvun, etäisyyden asuinrakennusten välillä, jopa mahdollisesti katon sävyn ja kaltevuuden. Ole siis tarkkana ja lue läksysi eli ota selvää kaikesta tonttiin liittyvästä ennen kuin ostat sen. Kaupungilla voi lisäksi olla sille varaamat alueet tuleville kevyen liikenteen väylille tms. Kaava siis määrää mitä saa rakentaa ja sinä joudut miettimään, että toteutuuko unelmiesi talo näillä ehdoilla.

Meille tärkeää oli saada jokaiselle lapselle oma huone ja kodin toiminnat yhteen tasoon. Paikka tällaiselle talolle onneksi löytyi. Hienoa, nyt meillä on pala maata. Mitä sitten pitää tehdä?

Avainsanat: Omakotitalo, rakentaminen, tontti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini