Koulurakennus huutaa apua

Torstai 23.3.2017 klo 13:49 - Tiia Karpin


Paljon on ollut puhetta koulujen sisäilmaongelmista, niiden korjaamisesta sekä ennaltaehkäisemisestä. Koulut, jotka on rakennettu 70-luvulla tai vähän sen jälkeen on osittain rakennettu väärin. Kiinteistöihin on päässyt hometta aiheuttavia organismeja maaperästä, koska rakennusten alapohjan ja perustusten rakentamisessa ei ole osattu ottaa asiaa huomioon. Lisäksi hyvä puurunko on onnistuttu pilaamaan huonolla kunnossapidolla.

Omassa nuoruudessani ihmettelin maanantaisin miksi koulussa on tunkkaista ja kylmän kalseaa. Samoin lomien jälkeen. Syynä oli tietenkin koulun ilmastointi, joka kytkettiin pois päältä, kun kiinteistössä ei ollut ketään. Tällaista toimintaa on tapahtunut paljon ja valitettavasti tapahtuu edelleen. Jotkut perustelevat sitä säästöillä tai muilla yhtä kummallisilla syillä. Valitettavasti fysiikan lait pätevät myös kouluissa silloin, kun ovet ovat lukossa.

Sisäilman kosteus kasvaa, kun lämpötila laskee. Kosteuden määrä kasvaa ja tilat eivät kuivu tarpeeksi. Sitten lämpö laitetaan taas päälle. Siellä on homesienen hyvä kasvaa. Elämme maassa, jossa lämpötilavaihtelut talven ja kesän välillä ovat suuret. Tämä tarkoittaa suurta vaihtelua kosteuden määrässä ja ilmanpaineiden erossa sisä- ja ulkoilman välillä. Ilma siirtyy aina korkeammasta paineesta pienempään, samoin kosteus siirtyy kuivempaan ilmaan. Jos nämä lainalaisuudet unohdetaan, rakennus on pilalla.

Ai niin, mitä sille minun koululleni tapahtui. Se homehtui ja jouduttiin purkamaan kokonaan. Tilalla on nyt uusi rakennus. Rakennukset, jotka on hyvin rakennettu, menevät pilalle, jos niitä ei osata pitää kunnossa. Nykypäivänä osataan tehdä kestäviä rakennuksia, mutta niitä tulisi osata huoltaa, remontoida ja ylläpitää oikein. Työturvallisuus- ja terveyssyistä esimerkiksi kemian luokista ilma tulee johtaa suoraan ulos, samoin kemikaalivarastosta. Ilmastointia ei missään nimessä saa sammuttaa tai säätää liian alas, ei viikonlopun eikä varsinkaan kesäloman ajaksi. Mietin millainen haju kesämökillä on talven jälkeen. Tällaista on kouluissa, jossa ilmastointi on säädetty minimiin pariksi kuukaudeksi. Moni rakennus, joka nyt kärsii sisäilmaongelmista, olisi voitu pelastaa, jos itse rakennusta olisi osattu ylläpitää oikein. Koulurakennuksia on korjattu ja remontoitu, mutta ne ovat suuressa vaarassa myös huolimattoman ylläpidon takia. En halua missään nimessä syyllistää ketään, vaan nostaa esiin sen ettei näistä asioista päättävillä ja huolehtivilla ihmisillä ole aina riittävää tietoa tiettyjen toimenpiteiden seurauksista.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini